mmm... MALLORCA

Mallorca, het grootste eiland van de Balearen, heeft door haar ligging tussen het vasteland van Spanje en Noord-Afrika een rijke culinaire traditie. Proef de geschiedenis van het eiland.

Mallorca is culinair beïnvloed door de volkeren die het eiland ooit bezochten, veroverden of er zich permanent vestigden. Verschillende volkeren brachten producten zoals kikkererwten, paprikapoeder, wijn, olijven, amandelen, perziken, abrikozen en citrusvruchten mee. 

Veel van deze producten worden nu nog gebruikt in de Mallorcaanse keuken: in het Noorden, bij Sa Pobla, bloeien één maand per jaar wilde kikkererwten, in het natuurreservaat van Albufera, in noordwest-Mallorca, wordt Es Grif-rijst verbouwd (perfect voor paella!), in het stadje Sóller kun je niet om de sinaasappelgaarden heen en bij Binissalem, midden op het eiland, wordt van inheemse druivensoorten als manto negro en gorgollasa wijn gemaakt. En traditioneel worden rond Pasen panades (deegpasteitjes met deksel) gevuld met lamsvlees gegeten.

Summum

SEIZOEN & TRADITIE

Op Mallorca draait eten om de seizoenen. Je kunt moeilijk om een traditie heen die het eiland grote trots bezorgt: de slachtfeesten of matança. Er wordt tijdens deze feesten speenvarken, de porcella mallorquin of cochinillo, gegeten en de lokale worsten sobrassada en botifarrón worden en masse gemaakt; een familieaangelegenheid. Panades, vaak gevuld met vlees en erwten, worden gegeten tijdens de Paasperiode in de lente, maar een vegetarische variant met paprika en pijnboompitten, de cocarrois, zijn ook immens populair. 

Als afsluiter op de zondag na Pasen zijn er vieringen voor Mallorcas patroonheilige, de Pancaritats. Op deze dag wordt het overgebleven brood uitgedeeld aan de armen. De lokale bewoners en chefs zijn trots op hun familierecepten, de unieke culinaire geschiedenis en het samen buiten eten, aan een lange tafel, met zicht op de prachtige natuur van het eiland. Beter wordt het niet.

Een culinair festijn wordt ingeluid met een aperitief: Palo de Mallorca, een bitterzoete likeur met de smaken van karamel en quina (een plant waaruit kinine wordt gewonnen). Daarna kun je je storten op lokale specialiteiten als zwarte artisjokken, slakken op Mallorcaanse wijze met peterselie, knoflook, venkel, munt en chilipeper, greixonera de peix (Mallorcaanse vissoep) en tumbet: een groentestoof van aardappels, tomaat, knoflook, paprika en aubergine. Die wordt besprenkeld met olijfolie en het op Mallorca gewonnen Flor de Sal.

Sluit je maaltijd af als een Mallorcaan met een licor de hierbas. Perfect als digestief door de toevoeging van anijs. 

Summum

HIDDEN TREASURES

Midden op het eiland, bij het plaatsje San Joan, ligt de door de Nederlandse Brenda en Roland opgerichte finca Osa Major. Weg van de massa’s toeristen – want die zijn er ook op Mallorca – in een prachtige, rustige vallei.

 Je kunt hier yogaklassen volgen, gewoon lekker niksen en vooral: heerlijk eten. Met een focus op lokale ingrediënten, gezonde recepten en duurzaamheid biedt deze plek je het beste van Mallorca. Vers, met de seizoenen mee en biologisch: logisch dat er uit de keuken van Osa Major een kookboek is voortgekomen, geschreven door mede-Osa-chef Nina Verbeek (@verbeeknina_), met meer dan zeventig vegetarische recepten tjokvol groenten, peulvruchten, olijven, noten, kazen en meer goddelijks dat dit eiland te bieden heeft.

Osa Major laat zich inspireren door de culinaire geschiedenis van Mallorca, zoals door de traditionele coca de trampó, een platbrood met daarop een ‘salade’ van paprika, tomaat en ui. Je maakt deze zonnige heerlijkheid eenvoudig zelf, online zijn verschillende recepten te vinden. 

OSA MAJOR, The finca, the food, the people van Nina Verbeek is te koop via osamajor.com

Summum